Mevali ne demek siyer?
Mevali ne demek siyer?,
Mevâlî adı, İlk halifeler döneminde (632-661) Arap olmayan Müslümanların siyasi ve sosyal anlamda Kureyşliler'in hakimiyetindeki köleleri simgelemiştir. Mevâlî anlayışı Şiiliğin ilk yıllarındaki ayaklanmalarda etkili olmuştur. Mevali politikası nedir tyt?
Mevali politikası nedir tyt?,
Emeviler döneminde uygulanan Mevali politikası; ırkçı politikası olarak da bilinmektedir. Mevali politikası nedir? Mevali ismi, özellikle ilk halifeler döneminde Arap olmayan müslüman kesimin sosyal ve siyasi olarak Kureyşliler'in hakimiyetinde olan köleleri ifade etmek için kullanılmıştır. Mevali politikası kime aittir?
Mevali politikası kime aittir?,
Emeviler Devleti'nde uygulanan Mevali politikası, tıpkı İslamiyet öncesi cahiliye devrinde olduğu gibi soy ve ırk üstünlüğü anlayışına dayandırılmıştır. Emeviler gerçekleştirdikleri fetihler neticesinde sınırlarını genişletmişler ve birçok bölgeyi hâkimiyet altına almışlardır. Mevali alimleri kimlerdir?
Mevali alimleri kimlerdir?,
Bütün ilim merkezlerinin en ünlü hukukçuları onların arasından çıkıyordu. Kādî Şüreyh, Hasan-ı Basrî, Mekke fukahasından Amr b. Dînâr, Ebû Hanîfe, Evzâî ve Tâvûs gibi âlimler bunların başında geliyordu. Mevali ne anlama gelir?
Mevali ne anlama gelir?,
Kurucu unsur olan Araplar, kendilerine göre sonradan Müslüman olan farklı unsurları mevâlî olarak adlandırdılar. Arapların geleneksel kavramı olan “mevâlî” artık geniş halk kitlelerini ve farklı coğrafyaların insanları için kullanılan bir kavram haline geldi. Emevi soyu devam ediyor mu?
Emevi soyu devam ediyor mu?,
Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Mevali ve Şuubiye hareketi nedir?
Mevali ve Şuubiye hareketi nedir?,
Şuubiye, Emeviler ve Abbasiler döneminde Arap olmayan Müslümanlar arasında gelişen hareket. Emeviler döneminde mevali adıyla anılan Arap olmayan Müslümanlar Araplarla eşit sayılmıyordu. Yönetimin bu tutumu Fars ve Türk kökenli Müslümanları İslamın öngördüğü eşitliğin gerektirdiği hakları almak için mücadeleye yöneltti. İslam kaç yılında doğdu?
İslam kaç yılında doğdu?,
Mekke, Medine ve Kudüs şehirleri, İslam'ın en kutsal mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır. İslam dini, yaklaşık 610 yılında Mekke'de ortaya çıktı.