Vitray Nedir

Vitray Nedir, Vitray nedir ve nasıl yapılır?, Vitray çeşitleri nelerdir?, Osmanlı vitray nedir?, Vitray hangi ülkeye aittir?, Vitray malzemeleri nelerdir?, Vitray Tekniği Nasıl Yapılır?


Vitray nedir ve nasıl yapılır?

Vitray, kısaca cam süsleme sanatı olup, renkli camların bir araya getirilerek çeşitli desenlerle birleşmesiyle oluşturulan bir sanattır. Teknik olarak genellikle renkli cam parçalarının kurşun dolgu malzemesiyle birleştirilerek lehimlenmesiyle yapılır.

Vitray çeşitleri nelerdir?

Vitray'ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.


Osmanlı vitray nedir?

Vitray, Türklerde dini yapıların dışında da kendini göstermiş olup; sürahi, kandil, tabak gibi günlük yaşantının gereçleri olarak kullanılırken konutlarda, kütüphanelerde, konak ve köşklerde, evlerin pencerelerinde, paravan ve kapılarda da kullanılmış. Vitrayı var eden, ona anlamını veren şey camdır.

Vitray hangi ülkeye aittir?

Fransa'da Saint Dennis (Paris yakınlarında) 12. Yüzyılda vitray sanatının en önemli merkezi olmuştur. İlk çağlarda bile yapılan vitraylarda dekoratif bir hava hakimdi.

Vitray malzemeleri nelerdir?

Şeffaf ve renkli camların dışında kurşun profiller, lehim, bakır folyo ve kaplama, cam kesme elmasları gibi malzemeler kullanılarak vitray ürünleri elde edilir. Bu sanatta en çok kullanılan vitray teknikleri ise boyalı vitray, tiffany vitray ve macunlu vitraylardır.

Vitray Tekniği Nasıl Yapılır?

Camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre kuruduktan sonra vitraya çerçeve yapılır.

Vitray camın özelliği nedir?

Vitray, estetik anlamda ustalık gerektiren aynı zamanda yaratıcılık isteyen bir sanat dalıdır. Camın şekil verilebilir, esnek, yumuşak ve şeffaf bir malzeme olması, çeşitli tekniklerin kullanılmasına olanak sağlar. Gösterişli ve büyüleyici eserlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Vitray sanatı yapan kişiye ne denir?

Vitray sanatını uygulayan kişilere “camgeran” denir. Ancak günlük yaşantıda genellikle “vitray ustası” veya “cam ustası” da denmektedir.. Bu kişiler, cam parçalarını kesme, şekil verme ve birleştirme yetenekleriyle vitray tasarımlarını ortaya çıkarır.

Tiffany vitray tekniği nedir?

Renkli camların birleştirilmesiyle oluşturulan yapıyı ve bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılan isimdir Tiffany Vitray. Tiffany Stanied Glass uygulaması aşamasında cam çeşitleri olarak geçen, vitray yapımında kullanılan Opal cam, Katedral cam, Buzlu cam ve çeşitli renklerdeki farklı camlar kullanılır.

Vitray sanatı nerelerde kullanılır?

Vitray Nerelerde Kullanılır? a) Konutlarda; pencerelerde, aydınlıklarda, oda bölmelerinde, paravanlarda, duvar panolarında, abajurlarda ve kapılarda yer almaktadır. b) Fabrikalarda; hizmet binalarında, dinlenme-eğlenme tesislerinde, yemek-oyun salonlarında, yönetici, müdür odalarında yer almaktadır.

Cam ustasına ne denir?

Bu özel kadro arasında “Camgeran” olarak isimlendirilen cam ustaları da görev yapmaktaydı. Bunların başında da “Sercamger” bulunurdu.

Katedral cam ne demek?

Katedral Camlar:

Prese edilmiş ve parlatılmış büyük tabakalar halindedir. Bir yüzü pürüzlü diğer yüzü düzdür. Yüzeydeki pürüzler sayesinde ışık yakarlar ve büyük ölçüde ışıklı ve karanlık ton değişmeleri gösterir. Arkasını göstermemekle birlikte çok iyi parıldar ve ışıldar.


Vitray ilk kim yaptı?

Vitrayların en eski örneklerine 9. Yüzyılda rastlanmıştır. Cam süsleme sanatı özellikle Doğu Akdeniz uygarlıkları tarafından geliştirilmiştir. Anadolu'da ise Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde vitray örneklerine rastlanmaktadır.

Vitray özellikleri nelerdir?

Vitray kelimesi hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıya hem de yapılan bu sanatı ifade etmek için kullanılmaktadır. Genel olarak renkli camların kurşun yardımıyla birleştirilerek lehimlenmesiyle yapılsa da; dizaynı zenginleştirmek için boyanmış camlar ve pirinç renkli birleştirme malzemesi kullanılabilir.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi