İstanbul Yöresel Kıyafetleri
Istanbul'un yöresel kıyafetleri nelerdir?
İstanbul'da yaşayan kadınların yüzyıllar boyunca küçük değişikliklerle devam edegelen giyim kuşamının en önemli ögeleri şalvar, çakşır, bürüncük gömlek, entari/dolama, hırka, kaftan ve gömlek, kaftan, kürk, dışarıda ferace ve yaşmaktır. Osmanlı kadınlarının iç kıyafeti Orta Asya giyim tarzının devamıdır. Yöresel kıyafetlerimizin adları nelerdir?
Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap. Kıras fistan ne kadar?
Fistanları 50-120 liraya dikiyoruz. En düşük fistan 150, en pahalısı da bin 500-bin 600 lira arasında değişiyor. Gençler sadece düğün ve nişanlarda giyer ama yaşlı bayanlar ev içinde de taziyeye ya da başka yere gidince de giyiyor. Iç anadolu bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir?
Çok değerli kültürel hazinelerden olan İç Anadolu yöresel kıyafetler denince akla fes, şalvar pantolon, gömlek ve uzun etek gelir. Ayrıca kadın ve erkeklerin bel bölgelerine taktıkları renkli kemerlerle de bu kombinler daha da zenginleştirilebilir. Renk olarak Türkler daha çok kırmızı tercih eder. Istanbul'un en meşhur özelliği nedir?
İstanbul uluslararası bir sanat ve kültür merkezidir. Şehirde birçok mimari eser vardır. Tarihi boyunca, İstanbul birçok etnik kültürün birleştiği biryer olma özelliğiyle bilinmiştir. Şehirde gezilecek birçok camii, kilise, sinagog, saray ve kuleler bulunmaktadır. Istanbul neyi ile ünlüdür?
Tam bir kültür mozaiği olan bu şehrin en bilinen yerleri arasında dünyaca ünlü Aya Sofya Camii, Süleymaniye Camii, Sultan Ahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Çırağan Sarayı, Hürrem Sultan Hamamı, Emirgan Parkı, Gülhane Parkı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul ... Yöresel kıyafet ne anlama gelir?
Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir. Kıvrak giysi ne demek?
Bilmeyenler için tarif edelim: Kıvrak imamların giydiği cüppeye benzeyen, fakat giyilmeyen, sadece başın üzerine örtülen siyah renkli bir giysi yada örtüdür. Eski kıyafetleri ne denir?
Vintage, yani gerçekten eski kıyafetlerden oluşan bir stile; Retro deriz. HER KIYAFET VINTAGE DEĞİLDİR! Vintage giyim modası, eski döneme ait parçaların hem modern hem de retro bir tarz oluşturarak günümüze uyarlanmasıdır. Kiras u Fistan nedir?
Şırnak'ta kadınların rengarenk giydiği elbiseye Kiras u Fistan, erkeklerin giydiği şalvar, kuşak ve yelekten oluşan kıyafete ise Şal u Şepik deniliyor. Erkeklerin yöresel kıyafetleri genellikle 3 parçadan oluşuyor. Fistan hangi yöreye ait?
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait birçok yerde yıllardır varlığı sürdürülen bir yöresel kıyafet olan “Kıras-Fistan” büyük ilgi görüyor. Kürt yöresel kıyafetlerine ne denir?
Kıras- Fistan (tek parça kadın giysisi), farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler olarak biliniyor. Erkeklerin giydiği yöresel kıyafetlere ise Şal u Şepik deniliyor. Trakya yöresel kıyafetleri nelerdir?
YÖRESEL GİYİM KUŞAM :
Yörede çağdaş giysiler egemendir. Kimi köylerde kadınlar şalvar, yelve gibi giysiler giyer. Yine köylerde ve kentlerin dış mahallelerinde ferace ve çarşafa günümüzde de rastlanır. Erkek giyiminde ceket, pantolon, kasket gibi çağdaş giysiler tümüyle benimsenmiştir. Edirne yöresel kıyafetleri nelerdir?
Araştırmadan elde edilen birinci temel sonuç, Konya ili kadın giyiminde günümüze kadar korunabilen ve kültürel mirası yansıtan geleneksel kıyafetler içerisinde bindallı, üçetek, şalvar, kuşak, salta, mıhlama cıbba ve cepken olarak adlandırılan giysiler önemli bir yer tutmaktadır. Konya yöresel kıyafetleri nelerdir?
Örneğin; Ortaköy'ün kumpiri, Eminönü'nün balık ekmeği, Beyoğlu'nun ıslak hamburgeri, Sarıyer'in böreği, Vefa'nın bozası, Eyüp'ün kebabı ve kaymağı, Beykoz'un paçası, Karaköy fırınlarının kuru poğaçası, Üsküdar Şemsipaşa'nın turşusu, Hacıbekir'in akide şekerleri gibi pek çok enfes lezzet sıralanabilir. Istanbul yöresel yemeği nedir?
Sahip olduğu dinamik habitatı ve kozmopolit yapısı ile İstanbul, kültürel cazibesinin yanı sıra yeni ekonomik fırsatlar da sunuyor. İstanbul, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan kıtalar arası köprü misyonuyla kültürel, siyasi ve ekonomik alanlarda önemli bir role sahiptir. Istanbul'un meşhur yemeği nedir?
Sakin ve hafta için mesai saatleri içerisinde daha rahat gezebileceğiniz İstanbul, aynı zamanda iki yakada kurulan ve içinden deniz geçen tek şehirdir. Bir yanı Avrupa kıtasında, bir başka yanı da Asya kıtasında yer alır. İki kıta arası ulaşım köprüler, vapur ya da Marmaray yani boğaz tüneliyle gerçekleşir. Istanbul'un tarihi mekanları nelerdir?
Yerel giysiler ise, gerek genel görünüş, gerekse kesim itibariyle değişmez. Yalnızca kullanılan kumaşın pahalı veya ucuz, ek süslemelerinin sade veya şatafatlı olmasına göre küçük değişiklikler söz konusu olabilir” (Osman Hamdi ve Launay 1999: 7). İstanbul neden önemli bir şehirdir?
Sari. Hindistan ve Pakistan kültürünün önemli parçalarından olan Sari kıyafeti, ipekten yapılıyor ve dikilmemiş kumaşların omuzlardan başlayıp aşağıya kadar vücudu sarmasıyla giyiliyor. İstanbul genel özellikleri nelerdir?
TEFEBAŞI: Kütahya düğün giysilerinin en ağırı ve en değerlisidir. Evvelce İran'dan gelen el tezgâhı dokuması ipek gibi yumuşak yün kumaş üzerine altın suyuna batırılmış gümüş sırma ile el ve gergef işi ile işlenirdi.