Garig Nedir

Garig Nedir, Garigler nerede görülür?, Garig türleri nelerdir?, Garig Türkiyede var mı?, Garig tahribi sonucu ne oluşur?, Garig bitki örtüsü nasıl oluşur?, Garig bitki örtüsü nerelerde görülür dünyada?


Garigler nerede görülür?

Türkiye'de gariglerin yaygın olduğu bazı sahalar; Akdeniz Bölgesindeki Mut havzası, Ege'de Çeşme dolayları, Karaburun yarımadasının batı bölümü, İzmir'de yamanlar dağı, Dumanlı dağ çevresi, Bodrum ve Bergama dolaylarıdır.

Garig türleri nelerdir?

Başlıca garig türleri; kermez meşesi, akçakesme, kekik, adaçayı, laden, katran ardıcı ve gevendir. Garig formasyonuna Frigana da denir.


Garig Türkiyede var mı?

Türkiye'de ayrıca garig vardır. Makiye göre daha seyrektir. Maki asitli topraklarda yaygınken garig kalkerli topraklarda yaygındır.

Garig tahribi sonucu ne oluşur?

b.

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu alanlarda makinin tahribi sonucu oluşan, seyrek ve kısa boylu çalılardan meydana gelen formasyona garig formasyonu denir. Maki formasyonunun tahribi ile ortam şartlarının değişmesi, toprak örtüsünün süpürülmesine ve zayıflamasına yol açar.


Garig bitki örtüsü nasıl oluşur?

Garig (frigana), makilerin tahrip edilmesi ile ortaya çıkan, kısa boylu ve seyrek çalı topluluğudur. Kurakçıl özelliğe sahip, fakir ve cılız çalı topluluğu olan garigler; lavanta, kekik, funda, süpürge çalısı, yasemin, tüylü laden gibi türlerden oluşur.

Garig bitki örtüsü nerelerde görülür dünyada?

Garig, Akdeniz ülkelerinde çıkmakta olan, makinin tahribatı sonucunda ortaya çıkan daha kısa boylu çalı toplulukları olarak tanımlanmaktadır. Bu çalı türüne, Akdeniz'e sınırı olan tüm ülkelerde rastlayabilmek mümkündür.

Türkiyede Gariglere nerede rastlanır?

Ülkemizde gariglere Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında rastlanmaktadır. Özellikle nemli iklim koşullarında ormanların tahribi sonucu deniz kıyısından başlayarak 200- 300 metrelere kadar yükselen kuşakta yer alan çalılardır.

Garig hangi iklimin bitki örtüsüdür?

Ilıman ve yağışlıkışlar, sıcak ve kurak yazlarla karakterize edilen Akdeniz iklimi sklerofil karakterde bitki örtüsünün gelişmesine imkan sağlamıştır. Maki ve garig bitkileri bu iklim kuşağıiçerisinde önemli topluluklar oluşturur. Maki Akdeniz iklim koşullarında doğal olarak yetişen bir bitki topluluğudur.

Çalılar nasıl oluşur?

Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.

Garig en çok nerede?

Başlıca garig türleri; abdest bozan, diken çalısı, nane, funda ve sarı çiçekli yasemindir. Ormanların tahrip edildiği yerlerde oluşan; nemli, ılıman iklim bölgelerinde ortaya çıkan ve makiye benzeyen çalı topluluğudur. Karadeniz kıyılarında görülür.

Menengiç maki mi?

Psödomaki içindeki maki ögeleri şunlardır: funda, kocayemiş, sandal, kermez meşesi, delice, akçakesme, laden, defne, erguvan, menengiç ve katran ardıcı.

Maki neye denir?

Maki Akdeniz iklim koşullarında doğal olarak yetişen bir bitki topluluğudur. Makinin orman oluşturma özelliği yoktur. Kızılçam ormanının antropojenik etkilerle tahrip edildiği alanlara yerleşen maki sekonder makidir.

Diğer Nedir Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi