Antihistaminik nedir ve ne için kullanılır?
Antihistaminik nedir ve ne için kullanılır?,
Histamin bir alerjen ile karşılaşma durumunda mast hücrelerinden açığa çıkan kimyasal maddedir. Alerjik rinitte burun kaşıntısı, hapşırma, burun akıntısı şikayetlerine yol açar. Antihistaminik ilaçlar bu şikayetlerin oluşmasını önler. Antihistaminik sakinleştirir mi?
Antihistaminik sakinleştirir mi?,
Uyuşukluk, bazı antihistaminiklerin ana yan etkilerinden biridir. Ve güçlü sakinleştirici yeteneklerinden dolayı, antihistaminikler aynı zamanda birçok uyku yardımcısı ilaçta bulunan ana bileşenlerdir. Antihistaminik ilaçlar kortizon içerir mi?
Antihistaminik ilaçlar kortizon içerir mi?,
Antihistaminiklerin sprey şeklindeki formları da mevcuttur. Kortizon içeren burun spreyleri uzun süreli kullanılabilir. Buradaki 'kortizon' lafı hastaları korkutmamalıdır. Söz konusu kortizon hap ya da iğne şeklinde olmadığı için doktor kontrolünde doğru kullanıldığında çok uzun süreler güvenle kullanılabilir. Antihistaminik kaşıntıya iyi gelir mi?
Antihistaminik kaşıntıya iyi gelir mi?,
Kaşıntıya iyi gelen yöntemler şunlardır: Ciltte kaşıntı olan bölgeye soğuk, ıslak bir bez veya buz torbası uygulamak. Cildi nemli tutmak için nemlendirici sürmek. Oral antihistaminikler kullanmak. Antihistaminik öksürüğü keser mi?
Antihistaminik öksürüğü keser mi?,
Semptomları hafifletmek için öksürük şurupları, antihistaminikler veya bronş genişletici ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, bol sıvı tüketmek, nemlendirici cihazlar kullanmak ve dinlenmek de öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir. Antihistaminik etkisi kaç saat sürer?
Antihistaminik etkisi kaç saat sürer?,
GI kanaldan iyi absorbe olurlar. Etkileri genellikle çok hızlı gelişmez. Maksimum plazma düzeyine 2-3 saatte ulaşır → bu düzey 4-6 saat sürer. Etkileri uzun süreli olup, çoğunlukla 10-12 saat civarındadır. Antihistaminik uyku yapar mı?
Antihistaminik uyku yapar mı?,
Antihistaminiklerin ortaya çıkardığı en sıkıcı yan etki "uyku hâli" vermeleridir. Bu durum gece yatmadan önce alındığında iyi olabilse de gündüz sıkıntı yaratabilir. Hatta bazen zararlı olabilir. Araba veya tehlikeli olabilecek makine kullananlara bu ilaçlar önerilmez. Gripken antihistaminik kullanılır mı?
Gripken antihistaminik kullanılır mı?,
Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir. Çünkü üst solumun yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir.