Turbalık alan ne demek?
Turbalık alan ne demek?,
Turbalık, asidik torf toprağından oluşan, ölmüş bitkilerden meydana gelmiş sulak alanların genel adıdır. Dünya'nın en büyük turbalığı 600,000 km² yüzölçümüyle Batı Sibirya'dadır. Türkiye'de turbalık nerede bulunur?
Türkiye'de turbalık nerede bulunur?,
Türkiye'de gerçek turbalık özelliğine sahip yerler daha çok Bolu, Denizli, Afyonkarahisar ve Adıyaman çevresinde bulunur. Bolu-Yeniçağa, Denizli-Işıklı Gökgöl, Afyonkarahisar- Karakuyu Sazlıkları, Adıyaman-Gölbaşı, Trabzon-Ağaçbaşı da ülkemizin önemli turbalık alanları arasında sayılabilir. Turba Türkiye'de nerede bulunur?
Turba Türkiye'de nerede bulunur?,
Ağaçbaşı Turba Bataklıkları (ATB) Trabzon-Köprübaşı ilçe sınırlarında, Sürmene'den 67 km uzaklıkta, 1950-2100 metre yükseltilerde, yüksek yağış alan ve yaz aylarının da 2/3 ü nemli olan, dalgalı görünümlü bir platoda yer alırlar. Turba nasıl elde edilir?
Turba nasıl elde edilir?,
Turba, özellikle yüksek bataklıklarda, genellikle çürümeye uğramış odun, yosun, saz ve diğer bitki kalıntılarının birikimi sonucunda oluşur. Bu bitki kalıntıları, su altında kalarak oksijensiz ortamda çürür ve yavaş yavaş turba tabakalarını oluşturur. Turba nedir ne işe yarar?
Turba nedir ne işe yarar?,
Bitki kalıntıları, yosun ve hayvansal atıkların uzun zaman içerisinde çürüyüp toprak altında oluşturduğu kömüre turba denir. Bitki kömürü olarak da anılan, İngilizcede Peat anlamına gelen turba, düşük kalitede yakıt olarak kullanılır. Turbanın, İskoçlar ve viski severler için ayrı bir anlamı vardır. Turba toprağı nedir?
Turba toprağı nedir?,
Torf toprakları bazen turba toprak ifadesi ile de bilinir. Bu toprak çok yağış alan, nemli ve yaz sıcaklarının az olduğu yörelerde, özellikle bataklık, sazlık gibi su altında yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve uzun zamanlar bu döngünün devam etmesi ile oluşmakta olan katmanlardan elde edilen toprak çeşitlerindendir. Turba ne demek coğrafya?
Turba ne demek coğrafya?,
Turba, ölü bitkilerin su altında kalıp karbon miktarı artarak kömürleşmiş maddelerden (Linyit, Taş kömürü, Antrasit, Turba) biridir. Turbayı diğer yoğun karbon içeren maddelerden ayıran özelliği karbon miktarıdır. Turba yosunu nerede bulunur?
Turba yosunu nerede bulunur?,
Turba yosunu ya da sfagnum yosunu (Sphagnum), Sphagnaceae familyasından, çoğu Kuzey yarımkürede, birazı ise Güney yarımküredeki (Şili ve Arjantin) turbalıklarda yetişen ve turba yapımında kullanılan, 151 ilâ 350 türü bulunan kara yosunu cinsi. Turba yanıcı mı?
Turba yanıcı mı?,
Turba yakıt olarak yakılabilir ve İskoçya, İrlanda ve Rusya gibi ülkelerde önemli bir ısı enerjisi kaynağıdır.