Hamsiköy Sütlacı Tarifi

Hamsiköy Sütlacı Tarifi, Hamsiköy sütlacı özelliği nedir?, Lezzetli Sütlacın sırrı nedir?, Hamsiköy Sütlacında yumurta olur mu?, Hamsiköy sütlacı nereye ait?, Hamsiköy sütlaç farkı ne?


Hamsiköy sütlacı özelliği nedir?

Hamsiköy Sütlacı'nın özelliği; bölgenin çiçek florasından kaynaklanan lezzetli sütünün sadece pirinç, şeker ve tuz kullanılarak özel bir pişirme tekniği ile bir saat gibi uzun bir sürede pişirilmesidir. *Hamsiköy'ün ismi Arapça'da 'Hamse' kelimesinden gelmektedir.

Lezzetli Sütlacın sırrı nedir?

Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.


Hamsiköy Sütlacında yumurta olur mu?

Lapalaşan pirinci kaynayan sütün içine ilave edelim ve kıvam alana kadar kaynatalım. Daha sonra şekeri ilave edip 2 dk. kadar daha kaynatalım. Yumurtanın sarısını kullanacağız.

Hamsiköy sütlacı nereye ait?

Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.

Hamsiköy sütlaç farkı ne?

Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.

Hamsiköy sütlacı içinde ne var?

Hamsiköy Sütlacı'nın üretiminde yaklaşık olarak “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen oranlar birbiriyle paralel olarak değişim göstermektedir.

Sütlaca neden tuz atılır?

Sütlü Harcı Kademeli Olarak İlave Edin

Sütlacın şekerini ilave ettikten sonra tadını dengelemek adına içerisine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Böylelikle sütlaç tarifinin lezzeti daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.


Sütlaca nişasta ne zaman konur?

3. Süt kaynamaya başlamadan önce ayrı bir kapta nişasta, pirinç unu ve soğuk su karıştırılır. Topaklanmayı önlemek için sütten 5-6 kaşık karışıma ilave edilir. Ardından pirinç unu ve mısır nişastası tencereye ilave edilip karıştırılır.

Sütlacın katı olması için ne yapılır?

Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.

Hamsiköy sütlacı neden meşhur?

Zigana Dağı eteklerinde yer alan Hamsiköy, renk cümbüşü ve doyumsuz manzarasının yanı sıra tarihi 1924'li yıllara dayanan sütlacı ile misafirlerini cezbediyor. Farklı flora yapısından beslenen hayvanlardan elde edilen süt, pirinç ve şekerden yapılan Hamsiköy sütlacı turistlerin ilgi odağı.

Nişastasız sütlaç olur mu?

Nişastasız sütlaç yaparken pirinci iyice haşlayıp eklenen suyun tamamını çekmesi sağlanır. Tarifte yer alan pişirme süresine dikkat ederseniz nişasta kullanmasanız da sütlacınız tam kıvamında olacaktır. Tarifte nişasta kullanılmadığından kıvamı yakalamak için sütlacı ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirmelisiniz.

Fırında sütlaca neden yumurta konulur?

Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.

Diğer Tarifi Yazıları
Çelik Kapı1 Euro Kaç TLAnkara Göğüs EstetiğiSurvivor kim elendi